Immunotherapie
Na de behandeling in Nederland kan Pepijn met zijn familie naar Philadelphia, Verenigde Staten, voor een immunotherapie die ongeveer zes maanden duurt. Bij de immunotherapie krijgen kinderen antilichamen toegediend die zich binden aan antigenen die zich vooral in de kankercellen bevinden. Wanneer daarnaast met medicijnen het eigen immuunsysteem een extra ‘boost’ krijgt, worden de witte bloedcellen aangespoord om de met antilichamen gemerkte tumorcellen te vernietigen. Daarnaast wordt met bepaalde medicijnen geprobeerd om mogelijk achtergebleven neuroblastoomcellen te veranderen in meer volwassen cellen, zodat deze zich minder snel delen en makkelijker sterven. De totale combinatie van de bovenstaande medicijnen is een effectieve wijze om neuroblastoom bij kinderen te bestrijden.
Immunotherapie is de belangrijkste doorbraak bij de behandeling van kanker sinds jaren. Ook bij de behandeling van een neuroblastoom heeft het gezorgd voor revolutionaire resultaten. Deze therapie verhoogt de overlevingskans met ruim 20%. De overlevingskans voor een kind met een behandeling in Nederland en daarna nog immunotherapie in Amerika is nu 50%.
Waarom € 100.000 nodig?
De immunotherapie in Amerika wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekering. Dit beperkt zich tot de vergoeding van de behandeling zelf. Pepijn kan niet alleen naar Amerika. Ook zijn vader, moeder en broer Thijmen gaan mee. De kosten voor het behandelen van Pepijn in Amerika zijn daarom nog altijd aanzienlijk. Om Pepijn meer kans te geven om zijn ziekte te overwinnen is € 100.000 nodig. Dit bedrag is vastgesteld door de behandelend artsen van Pepijn hier in Nederland. De Stichting Stoere Pepijn werft fondsen om de kosten voor onder ander reis en verblijf in Amerika, kosten van levensonderhoud in Amerika en doorlopende, vaste, kosten in Nederland te kunnen dekken voor het gezin.
Indien er meer geld wordt ingezameld dan daadwerkelijk nodig blijkt te zijn, zal de stichting het overgebleven geld doneren aan o.a. Stichting Villa Joep. Dit fonds financiert belangrijk onderzoek naar meer effectieve behandelingen van een neuroblastoom. Daarnaast zal er, voor een bepaalde periode, geld gereserveerd blijven voor Pepijn om eventueel vervolgbehandelingen te kunnen financieren. De stichting heeft geen winstoogmerk, iedereen die zich inzet voor de stichting doet dit geheel op vrijwillige basis.