Hoe wordt de diagnose gesteld?
1. WEEFSELONDERZOEK (biopt)
De diagnose wordt gesteld door via een operatie een stukje weefsel van de tumor te verkrijgen en dit onder de microscoop te onderzoeken. Tevens kan uit hetzelfde stukje weefsel onderzoek worden gedaan naar activiteit van het NMYC gen (zie “wat is neuroblastoom”).
2. URINEONDERZOEK
Bij de diagnose wordt gebruik gemaakt van het feit dat 95% van de neuroblastomen een teveel aan adrenaline-achtige stoffen produceert. Deze stoffen zijn aantoonbaar in de urine. Het beste is dit te bepalen in verzamelde urine van 24 uur. Ook voor controle op de effectiviteit van de behandeling wordt vaak gebruik gemaakt van dit onderzoek.
3. RADIO-ACTIEVE SCAN
Neuroblastoomcellen nemen heel selectief de stof MIBG (Meta-jodobenzylguanidine) op. Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt bij de 123I-MIBG scan, een scan waarbij radioactief jodium (123I) aan het MIBG molecuul zit. Dit hoopt zich op in de neuroblastoomcellen en dit is zichtbaar te maken met een speciale camera. Zo kunnen alle plekken in het lichaam waar tumor zit zichtbaar gemaakt worden. Ook wordt de 123I-MIBG scan gebruikt voor controle op de effectiviteit van de behandeling.
4. BEENMERGONDERZOEK
Een neuroblastoom tumor kan uitzaaien naar het beenmerg. Dit wordt onderzocht door middel van zogenaamde beenmergpuncties en beenmergbiopten. Hierbij wordt met een holle naald uit het bot van de heup beenmerg opgezogen en een pijpje weefsel uit het bot gehaald voor onderzoek. Dit onderzoek is pijnlijk en vindt daarom altijd onder narcose plaats. Het verkregen weefsel wordt onder de microscoop beoordeeld op de aanwezigheid van tumorcellen.
5. RÖNTGEN ONDERZOEK
Indien nodig zal er een CT-scan of MRI-scan van de tumor worden gemaakt. Tevens wordt er standaard een röntgenfoto van de longen gemaakt.
6. BLOEDONDERZOEK
Bij iedere patiënt wordt bij de diagnose en tijdens de behandeling regelmatig bloed afgenomen voor algemeen onderzoek naar de conditie van het bloedgehalte, lever- en nierfunctie en zoutgehaltes.
bron: Erasmus MC 2014
Reacties